De Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA en de stad Chicago hebben de Mexicaan Joaquín Guzmán tot 'public enemy number one' verklaard, publieke vijand nummer 1. Met het etiket dat hij nu in de Verenigde Staten heeft gekregen treedt hij in de voetsporen van de gangster Al Capone die in 1930 als eerste tot 'public enemy number one' werd uitgeroepen.

Joaquín Guzmán, bijgenaamd El Chapo (Het kleintje), is al jaren de meest gezochte crimineel van Mexico. El Chapo ontsnapte in 2001 uit de zwaarst bewaakte gevangenis van Mexico en sindsdien kunnen politie en leger hem niet vinden.

Forbes-lijst

Het drugskartel van Guzmán, genaamd Sinaloa wordt ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de toename van het geweld en de bende-oorlogen in en rond Chicago. Terwijl de aandacht de afgelopen twee jaar vooral uitging naar het concurrerende kartel Los Zetas, heeft het kartel van Sinaloa zijn invloed in de Verenigde Staten en Europa snel uitgebouwd.

Het kartel van Guzmán geldt als het grootste en sterkste van Mexico. El Chapo figureert al enkele jaren op de lijst van rijkste mensen ter aarde van het Amerikaanse weekblad Forbes, met een vermogen van ruim 1 miljard dollar.

STER reclame