NOS NieuwsAangepast

Artsen missen aapje op longfoto's

Zelfs de beste professionals kunnen in het oog springende dingen missen als ze er niet expliciet naar zoeken. Dat blijkt uit een Harvard-onderzoek waarbij een dansende aap op een longfoto nauwelijks opviel.

De onderzoekers vroegen 24 van de beste radiologen vijf CT-scans te bekijken van longen en te vertellen of ze iets opmerkelijks zagen. Met vier van de foto's was niet geknoeid, maar op de vijfde stond een plaatje van een dansende aap in de rechterbovenhoek.

Slechts vier artsen meldden de aanwezigheid van de aap. De overige twintig konden er niks raars aan ontdekken.

Blind

Volgens de onderzoekers leden de radiologen aan 'inattentional blindness', het fenomeen dat je vreemde zaken niet waarneemt als je intensief speurt naar iets anders. "Je kunt ergens naar kijken, maar als je er niet naar zoekt, ben je feitelijk blind", legt de leider van het onderzoek uit.

Het foutje in onze hersenen werd eerder al eens aangetoond met een filmpje waarin een gorilla door het beeld loopt. Als de kijker echter vooraf gevraagd is goed te letten op de bal die wordt overgespeeld, wordt de aap vaak over het hoofd gezien.

De onderzoekers benadrukken overigens dat de resultaten niet betekenen dat de radiologen slecht zijn in hun werk. "Zij zoeken naar heel kleine afwijkingen die ik niet eens kan zien als ze ernaar wijzen. Ze zijn gewoon helemaal daarop gericht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl