NOS NieuwsAangepast

Clingendael niet positief over JSF

Het instituut voor internationale betrekkingen Clingendael is niet positief over een rol voor de Joint Strike Fighter (JSF) in de Nederlandse krijgsmacht. Dat blijkt uit een advies aan minister Hennis-Plasschaert van Defensie. Daarin worden vier scenario's voor de toekomst van de krijgsmacht geschetst. In drie modellen is de JSF overbodig.

Voor de JSF is alleen plaats in een scenario waarbij Nederland samen met de VS en grote Europese landen meevecht in de openingsfase van een interventie. Dat wordt door Clingendael gezien als het minst aantrekkelijke scenario. Nederland is dan nauwelijks in staat om meerdere Nederlandse belangen te dienen, schrijft het instituut. De krijgsmacht zou dan een "vliegende interventiemacht" zijn.

Toekomstplannen

Clingendael denkt dat de Nederlandse belangen het best zijn gediend met de ombouw van de krijgsmacht tot een "robuuste stabilisatiemacht". Nederland doet dan niet mee aan de openingsfase van militaire interventies, maar draagt bij aan operaties die de veiligheid en stabiliteit bevorderen.

In dat scenario worden duikboten overbodig en kunnen de JSF's worden geschrapt. In plaats daarvan koopt Nederland wel andere goedkopere gevechtsvliegtuigen "van de plank".

Het rapport van Clingendael wordt meegenomen in het rapport over de toekomst van de krijgsmacht, zo laat een woordvoerder van minister Hennis-Plasschaert weten. Dat rapport wordt eind van het jaar verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl