NOS NieuwsAangepast

Israël erkent overlijden Gevangene X

Israël heeft de dood toegegeven van een gevangene die in nationale en internationale media als Gevangene X werd aangeduid. Hij had volgens het Israëlische ministerie van Justitie een dubbele nationaliteit en heeft in 2010 zelfmoord gepleegd. Vrijwel zeker gaat het om Ben Zygier, een Israëliër die in Australië werd geboren.

Over het bestaan van Gevangene X werd al lang gespeculeerd. Israëlische media mochten er niet over publiceren, omdat de staatsveiligheid daarmee in gevaar zou komen.

Onthulling

Het Australische ABC News maakte deze week bekend dat Gevangene X een Australiër was, die eind 2010 dood was aangetroffen in een cel van een geheime gevangenis bij Tel Aviv. Zygier mocht daar geen bezoek ontvangen en zat opgesloten onder een valse naam. Zelfs zijn bewakers mochten niet weten wie hij was.

Zygier (34) was Joods en geboren in Melbourne en had daar ook de universiteit bezocht. In 2000 was hij naar Israël verhuisd. Hij was getrouwd en had twee kinderen.

Mossad

Volgens ABC werkte Zygier voor de Mossad. Die zou graag Australiërs en Nieuw-Zeelanders rekruteren, omdat die onopvallend naar Arabische landen kunnen reizen en ook naar een land als Iran.

Na de onthullingen van ABC vroegen leden van de Australische minister van Buitenlandse Zaken Carr om opheldering. Carr zei dat hij in februari 2010 via "inlichtingenkanalen" hoorde dat Israël een Australisch-Israëlische man had opgepakt en dat hij van ernstige misdrijven werd verdacht.

Waarom Zygier was opgepakt en waarvan hij werd verdacht is niet bekend.

Rechten

Israël verzekerde hem dat de man goed zou worden behandeld en alle rechten genoot die hem als Israëlisch staatsburger toekwamen.

Op 16 december 2010 hoorden Carr en de familie van Zygier dat hij de dag ervoor was overleden. Sindsdien werkt minister Carr aan een rapport over de zaak. De informatie die Israël vandaag naar buiten heeft gebracht wordt daarin meegenomen.

Publicatieverbod

De Israëlische regering heeft geprobeerd de berichtgeving van ABC over Zygier uit de Israëlische media te houden. Kort nadat de Jerusalem Post besloten had om het nieuws van ABC over te nemen, belde de censor van het ministerie van Defensie, die de krant een publicatieverbod oplegde.

De censor haalde uiteindelijk bakzeil, omdat het verhaal op de site van ABC te lezen was en Israëlische parlementsleden vragen gingen stellen over de zaak.

Zygier is in 2010 in Melbourne begraven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl