NOS NieuwsAangepast

Banken beleggen in kernfabrikanten

Zeven Nederlandse banken en verzekeraars hebben voor klanten aandelen en obligaties gekocht van bedrijven die kernwapens maken of onderhouden. De grootste investeerders zijn ING, Aegon, ABN Amro en Rabobank. Dat meldt Nieuwsuur op basis van een rapport van Eerlijke Bankwijzer. Klanten weten niet altijd waar hun geld naartoe gaat.

De banken en verzekeraars beleggen in twintig fabrieken; vooral Amerikaanse, Engelse en Franse. Die ontwikkelen kernwapens voor de grote kernwapenmogendheden en ze onderhouden het bestaande arsenaal. Ze ontwikkelen bijvoorbeeld ook nucleaire onderzeeërs, gemaakt om kernwapens te lanceren.

Met de beleggingen is zo'n 1,3 miljard euro gemoeid: ABN Amro belegt 7,6 miljoen euro, de Rabobank 85 miljoen, Aegon 553 miljoen en ING is verreweg de grootste investeerder met 658 miljoen aan aandelen en obligaties.

India

Jan Driessen, directeur communicatie van Aegon, zegt in Nieuwsuur: "Wij kiezen voor het beleggen in heel goede Amerikaanse bedrijven en die spenderen maar een heel klein deel van de 1,3 miljard euro aan de productie van kernwapens."

Uit het onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer blijkt dat ING en Rabobank financieel betrokken zijn bij het Indiase kernwapenprogramma. De Rabobank heeft op dit moment nog een directe lening van naar schatting 6,3 miljoen euro uitstaan bij een Indiase kernwapenproducent.

Staatssteun

Bas Rüter, directeur duurzaamheid van de Rabobank, zegt daarover tegen Nieuwsuur: "Het is een bedrijf dat gefinancierd is door Rabobank India en gefinancierd werd voordat ons wapenbeleid werd geformaliseerd, zes of zeven jaar geleden. Ons beleid is sindsdien aangepast en per 1 maart zullen wij geen leningen meer uit hebben staan die niet voldoen aan onze criteria."

Volgens onderzoeker Jan Willem van Gelder is het tijd voor de politiek om stappen te zetten. "Minister Dijsselbloem heeft net de discussie geopend over de salarissen in de financiële sector. Het zou goed als de overheid z'n invloed aanwendt om banken verantwoord te laten investeren en dat is niet in kernwapens."

GroenLinks en de SP dienen morgen een motie in waarin ze de regering vragen om banken die staatssteun hebben gekregen te verbieden te beleggen in bedrijven die betrokken zijn bij kernwapens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl