NOS NieuwsAangepast

Man al veroordeeld voor vleesfraude

Twee Nederlanders die in verband worden gebracht met het internationale paardenvleesschandaal, zijn vorig jaar veroordeeld voor fraude met halalvlees.

Het gaat om Jan F., tegenwoordig directeur van vleeshandel Draap Trading op Cyprus, en een Oosterhoutse vleeshandelaar.

Vandaag werd duidelijk dat de directeur van Draap Trading ook in verband wordt gebracht met het paardenvleesschandaal. Draap Trading zou zestig ton paardenvlees in Roemenië hebben gekocht. Een deel daarvan zou nu bij vleeshandel Nemijtek in Breda zijn opgeslagen. Het lijkt erop dat het vlees als rundvlees verder is verhandeld.

Nemijtek geeft toe dat het paardenvlees uit Roemenië in zijn koelcellen heeft liggen. Maar volgens de directie gaat het ook echt weer als paardenvlees de deur uit.

Bezoek NVWA

De voedsel- en warenautoriteit (NVWA) heeft vanochtend Nemijtek bezocht. De NVWA heeft monsters genomen van het opgeslagen vlees. Het vlees blijft tot nader order in de koelcel liggen.

Jan F. was vorig jaar hoofdverdachte in een vleesfraudezaak. Hij kreeg in januari 2012 een jaar cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk omdat hij Zuid-Amerikaans paardenvlees verkocht als halal geslacht Nederlands rundvlees. Jan F. had papieren vervalst om klanten om de tuin te leiden.

Een Oosterhoutse vleeshandelaar werd destijds veroordeeld tot een werkstraf wegens medeplichtigheid.

Schandaal

Het paardenvleesschandaal begon enkele weken geleden in Engeland toen bleek dat paardenvlees was verwerkt in hamburgers van de Burger King. Enkele dagen geleden werd duidelijk dat het vlees ook in lasagne zat en dat het via Frankrijk bij de fabrikant in Luxemburg was terechtgekomen.

Volgens Frans onderzoek was het vlees vanuit Cyprus en Nederland in Roemenië besteld. Er zijn inmiddels ook berichten dat bedrijven in Noord-Engeland bij de vleesfraude zijn betrokken. Premier Cameron heeft naar aanleiding daarvan gewaarschuwd dat fraudeurs zwaar gestraft zullen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl