NOS NieuwsAangepast

'Impuls die Nederland nodig heeft'

De verlaging van de btw op onderhoud en verbouwingen naar 6 procent gaat in op 1 maart en geldt een jaar. Dat heeft minister Blok bekendgemaakt in een toelichting op het akkoord over de woningmarkt dat hij gisteren sloot met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.

Hij prees de partijen voor de samenwerking. Het kabinet had de andere partijen nodig om een meerderheid te krijgen in de Eerste Kamer.

Volgens Blok zorgen de afspraken voor doorstroming op de huurmarkt en geven ze zekerheid in de woningmarkt. Hij denkt dat starters weer woningen durven kopen en volgens hem is het ook een impuls voor de bouw.

Evenwichtig

Behalve Blok toonden ook D66, ChristenUnie en SGP zich opgetogen over de aangepaste plannen.

D66-leider Pechtold vindt het een evenwichtig pakket, ChristenUnie-leider Slob vindt de plannen socialer, duurzamer en toekomstbestendiger en SGP-voorman Van der Staaij vindt dat de scherpe kantjes er vanaf zijn.

Verlaging

Er staat onder meer in dat de huren minder stijgen dan eerder was gepland. Voor de inkomensgroep boven 43.000 euro kan dat boven de inflatie oplopen tot 4 procent, in plaats van 6,5 procent. Verder krijgen mensen van wie het inkomen daalt in bepaalde gevallen recht op huurverlaging.

Verder is afgesproken dat huiseigenaren een tweede lening kunnen afsluiten tot de helft van de waarde van de woning. Die heeft een looptijd van 35 jaar en is niet aftrekbaar van de belasting.

Verhuurdersheffing

Verhuurders krijgen ook in de nieuwe plannen te maken met een extra heffing, maar die wordt minder groot dan eerder de bedoeling was.

Verder komt er een fonds om energie te besparen, bijvoorbeeld om woningen te isoleren en er gaat meer geld naar een fonds voor startersleningen.

Overzicht

Een overzicht van alle maatregelen vindt u hier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl