NOS NieuwsAangepast

Maatregelen woningmarkt op een rijtje

Gisteren ging de kogel door de kerk, vandaag wordt het woningmarktakkoord gepresenteerd. Wat verandert er voor jou? Onderhandelaars van VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP gaven gisteren groen licht voor het, volgens Alexander Pechtold van D66, "evenwichtige pakket, dat zekerheid biedt voor de huur- en koopsector en de bouw".

De belangrijkste maatregelen in het pakket zijn volgens Minister Blok een "lagere huurverhoging dan voorzien in het regeerakkoord. Daarnaast zullen we er voor zorgen dat op de koopmarkt wat meer ruimte is voor maatwerk, maar aflossen in 30 jaar blijft de norm." Verder bevat het pakket belangrijke impulsen voor de bouw, "waarmee we ook op korte termijn de werkgelegenheid willen bevorderen."

Starterslening

De btw op verbouwingen gaat bijvoorbeeld van 21 naar 6 procent. Er wordt 30 miljoen euro vrijgemaakt voor startersleningen. Dat bedrag staat nu nog op 20 miljoen en wordt met dat bedrag erbij 50 miljoen. Neem je nu een hypotheek, dan moet je de helft van dat bedrag in 30 jaar aflossen. De hypotheekrenteaftrek vermindert ieder jaar wel.

Ook met energiebesparing wordt rekening gehouden. 150 miljoen euro wordt vrijgemaakt voor een fonds dat energieverspilling tegengaat. Ook huurders die er in inkomen op achteruit gaan, krijgen onder bepaalde omstandigheden huurverlaging. En om leegstand van kantoorpanden tegen te gaan, wordt het aantrekkelijker voor investeerders om die panden om te bouwen tot woonruimtes.

Doorstroming op huurmarkt

Minister Blok prees tijdens de persconferentie de partijen voor de samenwerking. Het kabinet had namelijk andere partijen nodig om een meerderheid te krijgen in de Eerste Kamer. Volgens Blok zorgen de afspraken die gemaakt zijn voor een goede doorstroming op de huurmarkt en geven ze zekerheid in de woningmarkt. Nu durven starters weer woningen te kopen en krijgt de bouw een goede impuls.

In het akkoord staat ook dat de huren minder stijgen dan in eerste instantie was gepland. Wil je nu alle wijzigingen in het woningmarktakkoord nog eens op je dooie gemakje doorlezen? Kijk dan hier.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl