NOS NieuwsAangepast

Dieven verloren deel monstrans

Dieven die een paar weken geleden een monstrans stalen uit het Catharijneconvent in Utrecht, hebben het duurste deel tijdens hun vlucht achtergelaten in het museum. Het gaat om de vergulde stralenkrans met vijf diamanten.

Op 29 januari probeerden medewerkers van het museum de daders na de roof tegen te houden. De rovers ontkwamen, maar lieten tijdens hun vlucht wel een tas staan waarin het duurste deel van de monstrans was gestopt. De complete monstrans heeft een waarde van 250.000 euro.

Verzwegen

Het Catharijneconvent wist meteen na de diefstal dat het duurste stuk was achtergebleven. Het museum mocht dat van de politie niet openbaar maken in verband met het onderzoek, zegt een woordvoerder van het museum.

In de achtergelaten tas zijn dna-monsters gevonden. Ze zijn mogelijk van een van de dieven die op klaarlichte dag het museum inliepen, een vitrine insloegen en een deel van de zwaarvergulde monstrans meenamen. Het Catharijneconvent had het stuk in bruikleen.

Lastig omsmelten

Volgens het Utrechtse museum hebben de dieven weinig aan hun buit. "Het is lastig om te smelten, dus we hopen zeer dat het wordt teruggevonden."

Van de roof zijn bewakingsbeelden gemaakt. Daarop is te zien hoe een van de rovers met veel moeite de grote ruit van een voordeur van het museum inslaat en naar binnen rent. Hij gaat naar beneden, gooit daar een vitrine om en grist de monstrans eruit.

Een deel doet hij in een tas, de rest neemt hij onder zijn arm mee naar buiten. Daar is te zien dat de tas valt en dat de dader verder rent naar zijn handlanger die op een scooter staat te wachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl