NOS NieuwsAangepast

Onderzoek India naar Fyra-baas

Door correspondent Lucas Waagmeester

De arrestatie van de baas van het bedrijf dat de Fyra-treinstellen leverde, leidt ook in India tot groot corruptieonderzoek. De Italiaan Giuseppe Orsi, topman van Fyra-producent AnsaldoBreda, zit sinds gisteren vast.

De Indiase minister van Defensie kondigde een onderzoek aan nadat bekend werd dat Orsi wordt verdacht van het aanbieden van steekpenningen. Die zouden zijn betaald bij de verkoop van helikopters aan India.

Losse schroeven

Giuseppe Orsi is bestuursvoorzitter van Finmeccanica, de grootste producent van defensiematerieel in Italië. India bestelde in 2010 twaalf helikopters bij Finmeccanica. Volgens Italiaanse aanklagers is toen 50 miljoen euro aan steekpenningen over tafel gegaan om de deal rond te krijgen.

Drie van de twaalf helikopters zijn inmiddels geleverd aan de Indiase luchtmacht. Het gaat om luxe AW101-heli's, bestemd voor het vervoeren van vips. De levering van de overige negen helikopters staat nu volgens Indiase media op losse schroeven.

Geheim rapport

Tijdens de eerste verhoren in de Italiaanse zaak hebben Italiaanse investeerders verklaard dat een Indiase oud-luchtmachtgeneraal steekpenningen heeft aangenomen. De helikopter-deal ligt in India al langer onder de loep.

De kwestie is ook voor Nederland van belang, omdat Orsi als topman van AnsaldoBreda betrokken was bij de aankoop van de Fyra-treinstellen. De Tweede Kamer wil dat een geheim rapport over de aanbesteding van de hogesnelheidslijn openbaar wordt gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl