NOS NieuwsAangepast

Vuurgod gevonden op piramide

Mexicaanse archeologen hebben boven op de Piramide van de Zon in Teotihuacán een beeld gevonden van Huehuetéotl, de god van het vuur. Het beeld van 58 centimeter hoog is het grootste dat ooit is ontdekt in deze enorme ruïnestad op 50 kilometer van Mexico-Stad.

De vondst bewijst dat boven op de 66 meter hoge piramide rituelen voor de god van het vuur werden uitgevoerd. Het beeld was begraven in een diepe kuil onder de verdwenen tempel van de god.

Het beeld dateert van het einde van de vijfde eeuw, kort voor de stad door zijn inwoners werd verlaten. Teotihuacán was de grootste pre-Colombiaanse stad van Noord-Amerika en is een van de voornaamste toeristenattracties van Mexico.

Ontdekkingen

De Piramide van de Zon werd gebouwd rond het jaar 150, en is de op twee na hoogste in de wereld. Alleen die van Cheops in Egypte en die van Cholula in Mexico zijn hoger. De laatste jaren zijn verschillende graven onder in de piramide ontdekt.

Tijdens het staatsbezoek aan Mexico eind 2009 beklommen prins Willem-Alexander en prinses Máxima het 66 meter hoge gevaarte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl