500 burgers bij inhuldiging 30 april

time icon Aangepast

Bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk in Amsterdam zullen zeker 500 burgers aanwezig zijn. Dat zei Fred de Graaf, voorzitter van de Eerste Kamer, op Radio 1 in Met het Oog op Morgen. De Graaf is verantwoordelijk voor het uitnodigingsbeleid.

In de Nieuwe Kerk is ruimte voor 2045 mensen. De Graaf wil zo veel mogelijk burgers toelaten in de kerk, maar hoeveel het er precies worden, zei hij niet. Op de vraag of er gedacht moet worden aan 500 burgers, antwoordde hij: "Minimaal. Hoe meer, hoe beter."

Doorsnede van bevolking

Het is volgens hem de bedoeling dat er een doorsnede van de Nederlandse bevolking aanwezig is. "We hebben heel goede ervaringen op Prinsjesdag met het inschakelen van de commissarissen van de koningin die wij om beurten vragen: wilt u een aantal mensen uit uw provincie afvaardigen naar Prinsjesdag die betekenisvol zijn en met name in de sfeer van vrijwilligerswerk."

Volgens De Graaf is het niet zo dat vrienden van een commissaris van de koningin worden uitgenodigd. "Het uitnodigen gebeurt heel zorgvuldig en objectief", aldus De Graaf.

Akte van Abdicatie

Bij de plechtigheid op 30 april in de Nieuwe Kerk is Willem-Alexander al koning. Dat is hij officieel vanaf het moment dat koningin Beatrix om 10.00 uur de Akte van Abdicatie heeft ondertekend.

In de Nieuwe Kerk legt Willem-Alexander de eed af en houdt De Graaf een toespraak. Daarna volgt de inhuldigingsverklaring van De Graaf en leggen de leden van de Staten-Generaal de eed of de belofte af. Dat doen ook de gedelegeerden van de Staten van Aruba, CuraƧao en Sint Maarten.

STER Reclame