NOS NieuwsAangepast

Ruim 400 beleggers in beroep SNS

Minimaal 400 partijen hebben bij de Raad van State hun beklag gedaan vanwege de nationalisatie van bankverzekeraar SNS Reaal.

Dat meldt een zegsvrouw van de hoogste bestuursrechter, die eraan toevoegt dat dit aantal nog verder zal oplopen omdat nog niet alle reacties geteld zijn. Om middernacht liep de deadline af voor het indienen van een beroepschrift.

Achtergestelde leningen

Vooral particuliere beleggers uit binnen- en buitenland komen in verweer tegen de onteigening van hun aandelen en achtergestelde leningen, aldus de woordvoerster.

Achtergestelde leningen zijn leningen waarbij beleggers een hoger risico lopen en in ruil daarvoor een hogere rente ontvangen. Bij SNS Reaal liep die rente op tot ruim 11 procent.

Ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), die 1000 beleggers vertegenwoordigt, heeft een beroepschrift ingediend. De vakcentrale FNV, die 20 miljoen euro verloor, vecht de onteigening eveneens aan.

Chaos

Volgens de woordvoerster van de Raad van State kan het uiteindelijke aantal beroepschriften lager uitvallen, omdat er bepaalde eisen worden gesteld. Zo moeten de klagers griffierechten betalen. Voor particulieren bedragen die kosten 160 euro en voor bedrijven, verenigingen en stichtingen 318 euro.

Aankomende vrijdag houdt de Raad van State een zitting waarbij de beleggers hun bezwaren mogen toelichten. De VEB vreest dat dat door het grote aantal klagers een chaos wordt. De Raad van State gaat er echter niet vanuit dat ze allemaal naar Den Haag komen. Ook zal een aantal beleggers samen optrekken, zegt de woordvoerster.

De Raad van State doet uiterlijk 25 februari uitspraak.

Onteigend

De Nederlandse Staat nationaliseerde op 1 februari SNS Reaal, volgens Minister Dijsselbloem van Financiën omdat het bedrijf anders failliet zou gaan.

Aandelen en achtergestelde leningen werden door de Staat onteigend, zonder dat de beleggers daar een vergoeding voor kregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl