Veel gedupeerde beleggers in aandelen en achtergestelde obligaties van SNS Reaal zijn in beroep gegaan tegen de onteigening door de staat. Ze hadden daarvoor tot middernacht de tijd. Twee weken geleden nationaliseerde de Nederlandse staat SNS Reaal en raakten deze mensen hun beleggingen kwijt.

Een achtergestelde obligatie is een lening waarbij de schuldeiser bij een faillissement pas zijn geld terugkrijgt als anderen aan de beurt zijn geweest. Meestal betekent dit dat de houders van achtergestelde obligaties hun geld kwijt zijn. Ze lopen dus een hoger risico, maar krijgen in ruil daarvoor ook een hogere rente zolang het goed gaat.

VEB

De aandeelhouders konden hun beklag doen bij de Raad van State. Volgens een woordvoerder hebben "heel veel partijen" dat gedaan. De beleggersvereniging VEB is namens ruim duizend beleggers in beroep gegaan. Veel klachten zijn nog op het laatste moment binnen gekomen.

Het Financieele Dagblad spreekt van 400 klagers, maar de Raad van State zegt dat het aantal nog niet bekend is. De laatste aanmeldingen moeten nog verwerkt worden. Later vandaag maakt de Raad bekend hoeveel bezwaren er precies zijn ingediend.

Interventiewet

Minister Dijsselbloem van Financiën heeft besloten de beleggers te onteigenen op basis van de Interventiewet. Dijsselbloem is de eerste minister die deze nieuwe wet gebruikt. Volgens de minister is SNS Reaal in acute nood gekomen door problemen met de vastgoedportefeuille en was onteigening onvermijdelijk.

Bij een faillissement van SNS Reaal zou volgens hem het financiële stelsel in ernstig en onmiddellijk gevaar zijn gekomen. Met de onteigening is grote schade aan de economie voorkomen, aldus de minister.

Raad van State

Vrijdag is de eerste openbare zitting van de Raad van State. Dan gaat het over de vraag of de minister de aandeelhouders wel mocht onteigenen. Eind deze maand volgt dan de uitspraak. Pas daarna kan bekeken worden of deze beleggers hun geld terug kunnen krijgen.

STER reclame