NOS NieuwsAangepast

Bedrijfshulpverlener minder getraind

Bedrijven geven minder geld uit aan het trainen van werknemers voor calamiteiten. Er worden minder personeelsleden opgeleid en mensen die al zijn getraind tot bedrijfshulpverlener (bhv'er) krijgen minder vaak herhalingscursussen.

Grote opleidingscentra voor bedrijfshulpverlening spreken van een daling in het aantal cursussen van enkele procenten. Exacte cijfers ontbreken, omdat er geen centrale organisatie is die de cijfers bijhoudt.

'Minder nieuwe aanwas'

"We merken dat bedrijven, waarschijnlijk mede door de recessie, zo min mogelijk tijd willen stoppen in bedrijfshulpverlening", zegt Koos Pulleman, directeur van het Nederlands instituut voor bedrijfshulpverlening (NIBHV), "Ze willen het ook goedkoper."

Elke werkgever is verplicht minstens één werknemer in dienst te hebben die getraind is als bedrijfshulpverlener. Die moeten beginnende branden kunnen blussen, kunnen ontruimen en eerste hulp geven aan mensen na een ongeluk. In kleine bedrijven mag de werkgever zelf de bhv'er zijn. De NIBHV schat dat er zo'n 500.000 tot 600.000 mensen tot bhv'er zijn opgeleid.

"De nieuwe aanwas is minder dan vorig jaar", zegt Dennis Westgeest, eigenaar van het bedrijf Fire Control dat bhv-cursussen geeft. "Vroeger zeiden bedrijven: 'We hebben tien bhv'ers nodig, maar we laten er twaalf opleiden, want dan hebben we er een paar extra.' Nu doen bedrijven vaak het minimale."

Opfriscursus

De opleidingscentra adviseren om werknemers jaarlijks een opfriscursus te laten volgen, maar sinds 2007 is dat niet meer verplicht. Steeds meer bedrijven stellen herhalingscursussen daarom uit, constateert de branche.

Pulleman van het NIBHV: "Als de daling doorzet, wordt het onveiliger op de werkvloer. Dat moeten we niet willen, want je wilt toch dat jij en je collega's goed geholpen worden door de bhv."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl