NOS NieuwsAangepast

Bin Laden-schutter 'aan de grond'

De Amerikaanse militair die Osama bin Laden doodde, zit bijna 2 jaar later volledig aan de grond. Het blad Esquire schrijft dat hij geen werk heeft, verlaten is door zijn vrouw en nog altijd kampt met verwondingen die hij tijdens zijn werk opliep.

Bin Laden werd 2 mei 2011 omgebracht. De naam van de militair, lid van het eliteteam SEAL Team 6, wordt niet bekendgemaakt. Esquire zegt de identiteit van de man bij een aantal bronnen te hebben gecheckt.

In het artikel vertelt de commando, die alleen Shooter wordt genoemd, dat hij 15 maanden na de aanval op Bin Laden ontslag nam uit het leger. Hij zegt dat hij het zat was om afscheid te moeten nemen van zijn vrouw en kinderen zonder te weten of hij ooit terug zou komen.

Mijn gezin

Doordat hij na 16 jaar uit dienst ging in plaats van de gebruikelijke 20, verloor hij zijn pensioen. Omdat hij werkloos werd, had hij ook geen zorgverzekering meer, hoewel hij nog altijd last heeft van oude verwondingen aan rug, ogen en nek. Hij vindt het moeilijk om een baan in de burgermaatschappij te krijgen, omdat zijn training daar niet op aansluit.

De militair beklaagt zich er ook over dat hij en zijn gezin niet worden beschermd, hoewel ze door zijn werk doelwit zijn geworden van moslim-extremisten. Hij kreeg een baan aangeboden als vrachtwagenchauffeur in een getuigebeschermingsprogramma, maar dat zou betekenen dat hij ook alle contact met familie en vrienden zou moeten opgeven.

Een vriend van Shooter beaamt dat meer leden van de elite-eenheid er bekaaid vanaf komen. "Als ik word gedood tijdens mijn volgende missie, wordt er voor mijn gezin gezorgd. Maar kom ik levend terug en stop ik, dan heb ik niets. Het is triest, maar het is beter als ik word gedood."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl