NOS NieuwsAangepast

Vrouw overleden door pil Diane 35

Voor het eerst heeft zich in Nederland een overlijdensgeval voorgedaan waarbij het anti-acné middel Diane 35 een rol heeft gespeeld. Volgens het Lareb, het centrum dat de bijwerkingen van geneesmiddelen bijhoudt, heeft het gebruik van Diane 35 waarschijnlijk meegespeeld bij het overlijden van een jonge Nederlandse vrouw aan een longembolie.

Vrijdag meldde de NOS dat bij het Lareb een sterfgeval was gemeld waarbij het gebruik van Diane 35 als mogelijke doodsoorzaak genoemd werd. Vandaag heeft het centrum bevestigd dat het slikken van die pil naar alle waarschijnlijkheid inderdaad heeft meegespeeld.

Diane 35 is een middel dat voorgeschreven wordt tegen acné, maar ook wordt gebruikt als anticonceptiepil. Alle anticonceptiepillen geven een verhoogd risico op trombose, maar dat risico is in alle gevallen wel heel klein.

Onderzoek naar Diane 35

Moderne pillen van de derde en vierde generatie, zoals Diane 35, geven een twee keer hoger risico op trombose dan een pil van de tweede generatie. Artsen in Nederland moeten volgens de richtlijnen in principe een tweedegeneratiepil voorschrijven.

In Nederland slikken zo'n 160.000 vrouwen jaarlijks de Diane-35 pil. Vrijdag werd bekend dat het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) samen met haar Europese zusterorganisaties een onderzoek instelt naar Diane 35.

Het Lareb verwacht door de media-aandacht meer meldingen te ontvangen over Diane en trombose.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl