NOS NieuwsAangepast

Ratelband met kroongetuige in zaak

Het Openbaar Ministerie zet morgen opnieuw bij een groot proces een huurmoordenaar in als kroongetuige. Twee mannen worden verdacht van een mislukte moordaanslag, brandstichtingen, oplichting, fraude en witwassen van crimineel geld. Tegelijkertijd staan Emile Ratelband en Panorama-verslaggever Koen Scharrenberg terecht voor brandstichting.

Het OM hoopt de zaak tegen topcrimineel Rob Z. en advocaat Edwin T. uit Voorschoten rond te kunnen krijgen door Richard T. als kroongetuige in te zetten. T. vertelde de politie in ruil voor een lagere straf en bescherming dat hij in 2010 van Rob Z. opdracht kreeg om in Gouda een Iraanse man te vermoorden. De aanslag mislukte omdat het wapen haperde. Advocaat Edwin T. heeft de aanslag volgens het OM mede beraamd.

Brandbom

Ook biechtte de huurmoordenaar op dat hij in 2010 in opdracht van Z. een handgranaat heeft gegooid naar het kantoor van advocatenfirma Sorko en Swane aan de Churchilllaan in Amsterdam. Door de explosie raakte niemand gewond. Verdachte advocaat Edwin T. hield destijds kantoor in hetzelfde pand.

Door de bekentenissen van de kroongetuige kwam ook Ratelband bij het OM in het vizier. Ratelband zou nauwe contacten hebben met Z. Richard T. vertelde hoe plannen werden gemaakt om brand te stichten in een pand van de positiviteitsgoeroe.

Het gaat om een woning in Huissen, bij Arnhem. Volgens T. moest de brandbom een 'antikraakwacht' ertoe bewegen het pand te verlaten. Panorama-journalist Scharrenberg zou volgens de kroongetuige hebben geholpen bij het voorbereiden van de aanslag.

In totaal staan twaalf verdachten terecht. Het proces gaat zes weken duren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl