NOS NieuwsAangepast

Reacties op Schippers positief

Artsen- en patiëntenorganisaties reageren positief op een oproep van minister Schippers. Zij vraagt partijen in de zorg om voorstellen te doen voor bezuinigingen op de basisverzekering. "We pakken de handschoen op", zeggen zowel de artsenfederatie KNMG als de patiëntenorganisatie NPCF.

Schippers moet 1,5 miljard bezuinigen op de basisverzekering. Ze ergert zich aan het gebrek aan medewerking bij de betrokken partijen. Elke keer als het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) voorstellen doet, "ontploft de wereld", zei Schippers in Buitenhof. "Dan zegt iedereen: dat kan dus echt niet."

Over de schutting

KNMG-voorzitter Van der Gaag is positief over de oproep. "Er is draagvlak onder artsen en patiënten om dit op te lossen en wel samen."

NPCF-directeur Wind bevestigt dit: "Samen met het KNMG moeten we met plannen komen. Ik constateer dat zoals het nu gaat met de CVZ-plannen het een doodlopende weg is." Wind weet wel waar bezuinigd kan worden: "Waar geld te besparen valt is bij dubbele diagnoses, verspilling in de zorg. Hoe kan het dat bepaalde ziekenhuizen vijf keer zoveel opereren als andere?"

De verzekeraars, verenigd in Zorgverzekeraars Nederland, reageren afhoudend. "We willen benadrukken dat de overheid verantwoordelijk is voor het collectief verzekerde pakket aan zorg. Zij kan die verantwoordelijkheid niet over de schutting gooien", zo staat in een persbericht. De gedachte om mee te denken vinden de verzekeraars "prima".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl