NOS NieuwsAangepast

Schippers: kom zelf met voorstellen

Minister Schippers van Volksgezondheid wil dat partijen in de zorg zelf voorstellen doen voor bezuinigingen op het basispakket. Het kabinet wil daar 1,5 miljard op bezuinigen maar elke keer als het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) voorstellen doet, "ontploft de wereld", zei Schippers in Buitenhof. "Dan zegt iedereen: dat kan dus echt niet."

Als voorbeeld noemde Schippers de commotie die ontstond, nadat voorstellen waren uitgelekt over het schrappen van vergoedingen voor de geestelijke gezondheidszorg. "Maar ieder voorstel van het CVZ kan rekenen op een flink portie tegenwind", zei Schippers. Zo kan het volgens haar niet doorgaan.

Over half jaar antwoord

"Dus ik wil het eens omdraaien. Dat wij eens zeggen tegen artsen: wat vindt u nou verantwoord? U kunt wel afwijzen wat er wordt voorgesteld door het CVZ, maar denk dan het komend jaar eens met mij mee. Wat zou er volgens u uit het pakket kunnen, zodat we het pakket op een verantwoorde manier onder controle houden en we de zorg ook voor mensen met een klein inkomen maar een dure ziekte solidair blijven betalen?"

Schippers wil over een half jaar een antwoord hebben. Niet alleen van artsen, maar ook van patiëntenorganisaties en andere partijen in de zorg. Als die adviezen er niet zijn, beslist zij hoe het kabinet de bezuinigingsdoelstelling gaat halen. "Wegkijken kun je, maar daar los je de problemen niet mee op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl