NOS NieuwsAangepast

Afgekeurde donorlongen hersteld

Specialisten van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zijn er voor het eerst in geslaagd afgekeurde donorlongen weer geschikt te maken voor transplantatie.

Inmiddels hebben in Nederland twee patiënten herstelde donorlongen ontvangen. In Canada zijn zo al zo'n 80 transplantaties uitgevoerd.

Jaarlijks worden in Nederland tientallen donorlongen niet gebruikt, omdat de longen na het overlijdensproces verslechteren. Vochtophopingen zijn vaak de oorzaak. Met de nieuwe techniek worden de longen door een machine buiten het lichaam doorspoeld, waardoor de longen alsnog gezond getransplanteerd kunnen worden.

Wachtlijsten verkort

De techniek kan van groot belang zijn voor longpatiënten, omdat op deze manier het aanbod van donorlongen kan worden vergroot. Het UMCG zegt dat mogelijk wachtlijsten worden verkort.

"Het is fantastisch dat we deze techniek nu ook in Nederland kunnen toepassen. Niet alleen kunnen we zo het aantal geschikte donorlongen vergroten, maar ook de kans dat de getransplanteerde longen aanslaan", zegt Michiel Erasmus, chirurg van het UMCG.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl