NOS NieuwsAangepast

Weer aardbeving in Groningen

In Groningen is vanochtend opnieuw een aardbeving geweest. In en rond Loppersum maakten tientallen mensen op Twitter melding van schokken.

De beving werd even voor 06.30 uur gevoeld. Het KNMI bevestigt de berichten, maar het is nog niet bekend hoe zwaar de beving precies was. Ook over schade is nog niets bekend.

Donderdagavond waren er ook al twee aardschokken in het gebied. Die waren toen 2,7 en 3,2 op de schaal van Richter.

Gaswinning

De bevingen in het gebied worden veroorzaakt door gaswinning. Vorige maand voorspelde het KNMI in een rapport dat de bevingen in de toekomst heviger zullen worden. Dat leidde tot veel onrust in de regio.

De eerste beving door gaswinning was in 1986. Sindsdien zijn zo'n 900 bevingen geteld. In het zogenoemde Groningen-veld, waar deze week de schokken waren, neemt het aantal bevingen sinds 2003 toe. Ook de magnitude wordt steeds hoger. Het KNMI denkt dat dat komt doordat de productie van het gasveld is opgeschroefd.

Aanvullend onderzoek

De recente aardschokken zijn voor het kabinet geen reden om de gaswinning toch terug te schroeven, zo laat een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken weten. Minister Kamp van Economische Zaken heeft donderdag in de Tweede Kamer gezegd dat er aanvullend onderzoek nodig is om een verantwoord besluit te nemen.

Kamp begrijpt de ongerustheid van de bewoners in Groningen, maar wil geen overhaast besluit nemen. Het onderzoek moet eind van het jaar klaar zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl