NOS NieuwsAangepast

AD: grote janboel binnen 50Plus

De ouderenpartij 50Plus heeft haar zaken niet op orde, schrijft het AD. Uit onderzoek van de krant blijkt onder meer dat partijleider Henk Krol zijn nevenfuncties niet heeft gemeld, dat zijn eigen bedrijven zaken doen met 50Plus en dat de gegevens bij de Kamer van Koophandel niet kloppen.

Het AD spreekt van "een grote janboel". Bij de Tweede Kamer zijn geen nevenfuncties van Krol bekend, terwijl hij volgens de krant verschillende zakelijke belangen heeft. Zo is hij eigenaar van een bedrijf dat handelt in webportals en directeur van een uitgeverij. Die belangen zijn volgens het AD niet op afstand gezet.

Fraude

De bedrijven van Krol zouden financiële problemen hebben. Een conflict met de Belastingdienst is inmiddels opgelost, zegt Krol tegen het AD. Achterstallige belastingen worden nu in maandelijkse termijnen afbetaald. De problemen zijn volgens Krol ontstaan door "een frauderend personeelslid".

Het partijkantoor van 50Plus is gevestigd in een pand van de uitgeverij. De partij betaalt daarvoor huur. Ook maakt het bedrijf tegen betaling de partijkrant van 50Plus. Volgens penningmeester Anke Nollen van 50Plus gaat het om een vriendendienst.

Inschrijvingen

Van de negen bestuursleden van 50Plus is er volgens het AD maar één juist geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. De andere inschrijvingen zijn allemaal achterhaald, schrijft de krant. Zo staat Jan Nagel nog altijd als voorzitter geregistreerd, terwijl hij in november aftrad.

Ook senator Kees de Lange staat bij de Kamer van Koophandel nog als bestuurslid ingeschreven, terwijl hij met ruzie de partij heeft verlaten.

Het wetenschappelijk bureau van 50Plus besteedt het grootste deel van zijn subsidiegeld aan onderzoeken van Maurice de Hond, schrijft het AD verder. Dat is voor een wetenschappelijk bureau zeer ongebruikelijk. De opiniepeiler kreeg in 2011 en 2012 voor 130.000 euro aan opdrachten van 50Plus. Dat is 85 procent van het subsidiegeld.

'Vriendjespolitiek'

In het Radio 1 Journaal spreekt fractieleider Krol de beschuldigingen tegen. Hij zei dat hij alle nevenfuncties heeft gemeld. "Wie nu op de website van de Tweede Kamer kijkt, kan zien dat die nevenfuncties keurig zijn opgegeven. Die stonden er van de week al op", zei Krol. Op de site is te zien dat gisteren een nieuw pdf-bestand is geüpload. Hij benadrukte verder dat het alleen om nevenfuncties gaat waar hij geen loon voor krijgt.

In het Reglement van Orde van de Tweede Kamer staat dat een Kamerlid zijn nevenfuncties uiterlijk een week na aanvaarding moeten opgeven. Het is alleen een afspraak waar geen sanctie opstaat, meldt een voorlichter van de Tweede Kamer. "Het heeft alleen publicitaire gevolgen," aldus de voorlichter. In de schadeloosstellingswet staat dat nevenfuncties voor 1 april opgegeven moeten zijn. Krol heeft dus niet de wet, maar wel de regels van de Tweede Kamer overtreden.

Voorzitter van het wetenschappelijk bureau is Jan Nagel, die al vele jaren met De Hond samenwerkt. Hij reageert in het AD woedend op de suggestie van vriendjespolitiek: "U suggereert op een schandalige wijze dat er iets mis zou zijn. Dit zijn heel gewone prijzen voor gewoon wetenschappelijk onderzoek."

Nagel vindt dat de krant spijkers op laag water zoekt. "Waarom wordt er gekeken naar het kleine, dappere 50Plus? Ga eens kijken bij de grote partijen! Dit zijn peanuts die niet eens zijn beschimmeld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl