Ook Leeuwarden krijgt 400 meter-baan

Aangepast op

Gedeputeerde Staten van Friesland zijn definitief bereid tien miljoen euro te investeren in een overdekte ijsbaan van 400 meter in Leeuwarden.

Het zou de tweede 400 meter-baan in de provincie worden, na Thialf in Heerenveen.

In Leeuwarden staat momenteel een baan van 220 meter, maar die moet worden vervangen omdat de gebruikte koelvloeistof vanaf 2015 verboden is.

Volgens de directies van de ijsbanen in Heerenveen en Leeuwarden moet er ruimte zijn voor twee banen in Friesland. De hele operatie in Leeuwarden gaat 24 miljoen euro kosten. De provincie wil tien miljoen investeren, de rest van het geld moet de gemeente Leeuwarden betalen.

Trainingslocatie

Gedeputeerde Staten beseffen dat schaatsers mogelijk voor Leeuwarden kiezen in plaats van Heerenveen. Over de mogelijke gevolgen daarvan maken de ijshallen nog afspraken, zo staat in een persbericht.

Gedeputeerde Hans Konst: "Thialf is dé wedstrijdhal. Daar moeten de EK's, WK's en andere kampioenschappen plaatsvinden. De ijshal in Leeuwarden is voor schaatsen als plezier en wordt ook een trainingslocatie voor heel veel schaatsers in het noorden van Friesland".

In 2016 moet de nieuwe 400-meterbaan er staan.