NOS NieuwsAangepast

Elke week koopzondag in Utrecht

Utrecht heeft voortaan elke week koopzondag. Een kleine meerderheid in de gemeenteraad stemde daar gisteravond mee in.

De eerste koopzondag is op 17 februari. Winkeliers mogen zelf beslissen of ze meedoen. De lokale fracties van VVD en D66 zijn blij dat de kogel door de kerk is. Ze vinden het niet meer van deze tijd dat de overheid de openingstijden van winkels bepaalt.

Verzet

Utrecht was de enige van de vier grote steden waar het niet ieder weekend koopzondag was. Er is daar altijd veel verzet tegen geweest, en niet alleen vanuit de christelijke hoek. Ook veel kleine ondernemers waren tegen. Zij vrezen dat ze verplicht open zullen moeten gaan op zondag, om de concurrentie met de grotere winkelketens aan te kunnen.

Vorige week bepaalde de rechter in Tilburg juist dat de winkels daar niet meer iedere zondag open mogen. Een stichting die opkomt voor het belang van kleine ondernemers had daarover een zaak aangespannen.

Wet

Volgens de wet mogen winkels nu alleen op zondag open als ze in een toeristisch gebied liggen. Op dit moment ligt er een wetsvoorstel bij de Eerste Kamer waarbij gemeenten zelf mogen bepalen of de winkels op zondag open gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl