NOS NieuwsAangepast

Rellen bij begraafplaats Tunis

In Tunis zijn tienduizenden mensen samengekomen voor de begrafenis van de geliquideerde oppositieleider Chokri Belaid. De kist werd in een open auto door de stad naar de begraafplaats gereden, waar rellen uitbraken.

Jongeren zouden bij de begraafplaats hebben geprobeerd auto's te stelen. Ook zouden er vernielingen zijn aangericht. De politie gebruikte traangas om de jongeren te verjagen. Volgens getuigen waren het hooligans, die uit waren op chaos.

Betogers stellen de regering verantwoordelijk voor de dood van Belaid. Er zou te weinig worden opgetreden tegen radicale, salafistische moslims. De betogers richten hun woede ook op Rachid Ghannouchi, de leider van de regerende islamitische Ennahda-partij die werd uitgemaakt voor moordenaar en crimineel. "Belaid, rust in vrede, wij zetten de strijd voort", was een van de leuzen in de begrafenisstoet.

Staking

De grootste vakbond van het land heeft voor vandaag een staking afgekondigd. Luchtvaartmaatschappij Tunis Air heeft vanwege de staking alle vluchten geannuleerd.

Belaid was een mensenrechtenadvocaat en een fel criticus van de regering. Premier Jebali heeft in een reactie op de onrust in zijn land aangekondigd dat hij de regering ontbindt, maar zijn eigen partij werkt daar niet aan mee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl