NOS NieuwsAangepast

Chinezen vieren Jaar van de Slang

Door correspondent Marieke de Vries in Peking

Morgenavond vieren de Chinezen Chuxi, oftewel de 'Maan Nieuwjaarsavond'. Daarmee luiden ze het Jaar van de Slang in en begint het Lentefestival. In de steden hangen overal vrolijke lampionnen en reusachtige slangen. De cadeautjes vliegen over de toonbank.

Dat is wat de Chinezen doen met Nieuwjaar: ze reizen terug naar hun geboortedorp en nemen cadeautjes mee voor de familie. Meestal iets eetbaars als fruit of snoep, maar steeds vaker worden ook kostbare cadeaus mee naar huis genomen, zoals breedbeeldtelevisies en mobiele telefoons.

Gratis

De terugreis van de Chinezen naar hun geboortegrond is jaarlijks de grootste migratiegolf ter wereld. Dit jaar verwachten de toeristenbureaus dat er nog eens 20 procent meer reizigers dan voorgaande jaren op pad gaan: 211 miljoen. Daarmee wordt voor het eerst de grens van 200 miljoen overschreven. De goedkope aanbiedingen voor trein- en buskaartjes en het feit dat de tolwegen tijdens Nieuwjaar gratis zijn, zorgen ervoor dat nog meer mensen erop uit trekken.

Door de toenemende welvaart kunnen steeds meer Chinezen zich een auto veroorloven. Tijdens het afgelopen midden-herfstfestival, wanneer de Chinezen ook hun familie bezoeken, waren de tolwegen voor het eerst gratis. Daardoor besloten zo veel Chinezen de auto te nemen dat er mammoetfiles ontstonden. Op de zondag voor het festival stonden om 16.00 uur maar liefst 85 miljoen Chinezen vast op de snelweg.

De overheid lijkt daarvan te hebben geleerd: dit keer zijn de tolwegen alleen tijdens het Nieuwjaar zelf gratis, wanneer de meeste mensen toch al op hun bestemming zijn aangekomen.

Celine Dion

Tijdens Nieuwjaar was het altijd traditie in het geboortedorp met de familie buiten spelletjes te doen, zoals de beroemde 'Leeuwendans'. Tegenwoordig komt dat niet vaak meer voor, omdat veel jongeren in de stad werken en geen tijd meer hebben om de leeuw te maken. Ook zijn er in China geen optochten door de straat, zoals bijvoorbeeld de Chinezen in Nederland het Chinees Nieuwjaar vieren.

Nieuwjaarsavond brengen de meeste Chinezen in familiekring door met het spelen van een spelletje poker of mahjong. Op de achtergrond staat vaak de tv aan, waarop sinds 1985 de traditionele Nieuwjaarsshow Chunwan (Lentegala) op de staatstelevisie CCTV wordt uitgezonden.

De avondvullende show, die je niet mag missen als je de komende week mee wilt kunnen praten, wordt door de meeste Chinezen als saai omschreven en zit boordevol traditionele toespraken en liedjes. CCTV probeert de show te moderniseren. Dit jaar zingt de beroemde Chinese volkszangeres Song Zuying samen met Celine Dion het lied 'Jasmine Flower'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl