NOS NieuwsAangepast

Zwangere inenten tegen kinkhoest

Het RIVM wil hoogzwangere vrouwen inenten tegen kinkhoest. De maatregel moet ervoor zorgen dat hun baby's de ziekte niet krijgen.

In de eerste helft van 2012 was het aantal meldingen van baby's met kinkhoest dubbel zo hoog als andere jaren. Twee zuigelingen overleden aan de ziekte.

Kinkhoest komt vooral voor bij kinderen, maar ook volwassenen kunnen besmet raken. Zij dragen kinkhoest vaak over op het kind.

Vaccinatie

Momenteel worden baby's pas na hun geboorte ingeënt tegen kinkhoest. Zodra ze 6 tot 8 weken oud zijn krijgen ze de dktp-prik, die ook tegen difterie, tetanus en polio beschermt. Enkele maanden later volgt nog drie keer een vaccinatie.

Het RIVM denkt (.pdf) door de moeder en het ongeboren kind in te enten, sterfte te vermijden.

Elke 2 à 3 jaar is er een piek in het aantal kinkhoestgevallen. Dat komt doordat de kinkhoestbacterie zich in de loop van de tijd aanpast. Het vaccin geeft dan minder goede bescherming.

Tijdens zwangerschap

In het Verenigd Koninkrijk krijgen zwangere vrouwen sinds kort al een vaccinatie tegen kinkhoest. Het programma werd gelanceerd na een uitbraak in 2012. Vrouwen kunnen zelf kiezen of ze de prik in het laatste stadium van de zwangerschap krijgen. Volgens de BBC werd in december vorig jaar 55 procent van de zwangere vrouwen ingeënt.

Voordat het in Nederland zover is, zal de Gezondheidsraad zich eerst over het advies van het RIVM buigen. De raad kan het rapport vervolgens met minister Schippers van Volksgezondheid bespreken.

Op dit moment is het kinkhoestvaccin nog niet geregistreerd voor gebruik tijdens de zwangerschap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl