De Tweede Kamer neemt pas volgende week een besluit over de woningmarktplannen van minister Blok. De Kamer was bijna de hele dag in debat, maar besloot tot uitstel vanwege de zorgvuldigheid.

Minister Blok wil met zijn plannen onder meer de huren verhogen om scheefwonen tegen te gaan. Het CDA dreigt tegen de plannen te stemmen. In de Eerste Kamer is de steun van het CDA nodig, want daar heeft de coalitie van VVD en PvdA geen meerderheid.

Het CDA is niet per se tegen huurverhogingen, maar vindt de nieuwe regels voor het verplicht aflossen van hypotheken te streng. Ook vindt de partij dat de woningcorporaties te zwaar worden belast. Na overleg vanochtend tussen CDA-leider Van Haersma Buma en de ministers Dijsselbloem van Financiën en Blok voor Wonen werd al bekend dat Financiën een aantal nieuwe varianten doorrekent.

Deadline

Om die reden vroegen meerdere oppositiepartijen aan het begin van het debat vanmorgen al uitstel: ze wilden eerst meer duidelijkheid over de nieuwe varianten. Regeringspartijen VVD en PvdA hielden dat uitstel toen nog tegen.

De afspraken over verhoging van de huurprijzen moeten voor 1 maart door de Eerste Kamer om per 1 juli in te kunnen gaan. Daarvoor is snelle behandeling in de Tweede Kamer noodzakelijk. Door het uitstel tot volgende week wordt het volgens minister Blok nu krap, maar is het nog wel mogelijk om die deadline te halen.

Het uitstel geeft het kabinet ook meer tijd om te overleggen met het CDA.

STER reclame