NOS NieuwsAangepast

'Rechters melden bijbaan niet'

Zeker 50 rechters hebben niet opgegeven dat ze een bijbaan hebben, terwijl ze dat wel wettelijk verplicht zijn. Dat blijkt uit onderzoek door Nieuwsuur en Het Financieele Dagblad.

De PvdA en VVD willen dat het bestuur van een rechtbank meer mogelijkheden krijgt om deze rechters aan te pakken.

Voorzitter lokale golfclub

Uit het onderzoek blijkt dat het vaak om onbeduidende nevenactiviteiten gaat, bijvoorbeeld een gastdocentschap of het voorzitterschap van de lokale golfclub. Andere nevenfuncties liggen echter gevoeliger. Sommige rechters gaven niet op dat ze ook actief zijn als advocaat of dat ze een commercieel rechtskundig adviesbureau hebben.

Nu is het zo dat het bestuur van een rechtbank eigenlijk maar één maatregel kan nemen voor het niet opgeven van bijbanen, namelijk ontslag. PvdA en VVD vinden dat het rechtbankbesturen aan tussenvormen ontbreekt. VVD-Tweekamerlid Ard van der Steur zegt in Nieuwsuur dat "het instrumentarium van straffen moet worden uitgebreid".

Mildere straffen

Naast de rigoreuze maatregel van ontslag zouden ook mildere straffen zoals overplaatsing of schorsing mogelijk moeten zijn, zegt PvdA'er en oud-rechter Jeroen Recourt. Maatregelen waar volgens hem ook een heel duidelijk signaal vanuit gaat.

Recourt noemt de houding van de rechters die hun bijbanen niet opgeven "een combinatie van domheid, naïviteit en ook wel een tikkeltje arrogantie". Volgens hem is het blijkbaar nog steeds niet doorgedrongen dat dit niet acceptabel is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl