Nederland heeft in de Amsterdam Arena met 1-1 gelijkgespeeld tegen Italië.

De onervaren ploeg (die in Daley Blind, Ola John en Jonathan de Guzman drie debutanten kende) zag de opponent in de slotfase langszij komen.

Het jongste Oranje in bijna honderd jaar (gemiddeld 22 jaar en 361 dagen) bleek nauwelijks last van zenuwen te hebben en nam brutaal het heft in handen. Aan de hand van de 29-jarige Robin van Persie creëerde Nederland enkele mooie kansen.

Kansen Maher, goal Lens

Adam Maher kon twee keer (na een vloeiende aanval) aanleggen, maar de speler van AZ schoot de bal beide keren op Gianluigi Buffon.

Na ruim een half uur was het wel raak: Jeremain Lens wipte de bal kundig langs zijn opponent en schoot hard binnen.

Gelijkmaker Verrati in slotminuut

Vervolgens ging Italië op zoek naar de gelijkmaker en zorgde het voor wat dreiging, maar tot grote kansen leidde dat niet. Dat was mede de verdienste van de Oranje-defensie, die geen krimp gaf.

Met het einde van de eerste helft was ook de Italiaanse dadendrang voorbij. Na de rust was Nederland weer de baas en had het de voorsprong kunnen vergroten. Zo werd een vlammende inzet van Lens gekeerd door Buffon en schoot invaller Arjen Robben naast. Op aangeven van Maher kreeg Dirk Kuijt de grootste kans. Zijn schot met links was echter te slap.

In de laatste minuten werd Italië plots gevaarlijk. Drie kansen werden gemist, maar de vierde schoot invaller Marco Verratti binnen.

STER reclame