NOS NieuwsAangepast

'Goud-aantijging' verbaast Suriname

Door correspondent Harmen Boerboom

In Suriname is verbaasd gereageerd op een bericht in de Volkskrant van gisteren met de kop "Afdrachten Surinaamse goudsector onvindbaar". Daarin stond dat royalty's van goudbedrijven aan de overheid zoek zijn. Ook zouden parlementariërs niet goed zijn geïnformeerd over de afdrachten van de bedrijven. Oorzaak van de hiaten zou corruptie of slordige boekhouding kunnen zijn, aldus een eigen analyse van de krant.

Onafhankelijk parlementariër Carl Breeveld van de partij DOE weet niets van ontbrekende bedragen. "De afdrachten vinden bij mijn weten via een solide systeem plaats via de Centrale Bank van Suriname, dus ik kan mij niet voorstellen dat daar wat bij mis gaat", zegt Breeveld.

Zijn collega Asiskumar Gajadien van oppositiepartij VHP wordt in het artikel in de Volkskrant aangehaald. Hij verklaart tegenover de NOS dat hij in december 2012 bij de begrotingsbehandeling inderdaad kritiek heeft geleverd op het gebrek aan transparantie van de overheidsuitgaven. "Maar die kritiek ging niet specifiek over de goudinkomsten", aldus de parlementariër.

Ongeloof

In dagblad De Ware Tijd reageert fiscaal jurist Roy Shyamnarain vol ongeloof op het bericht uit de Nederlandse krant. "Ik kan mij niet voorstellen dat er geld verdwijnt, anders zou onze financiële reserve een stuk minder groot zijn."

De goudafdrachten lopen via een rekening van het Surinaamse staatsmijnbouwbedrijf Grassalco bij de Centrale Bank. Op de website Starnieuws reageert Grassalco-directeur Sergio Akiemboto woedend op het artikel. "Het is belachelijk dat een Nederlandse krant op deze wijze Suriname in diskrediet probeert te brengen. De Nederlandse journalist had beter graafwerk moeten verrichten om de cijfers te achterhalen. De overmaking van de royalty's wordt minutieus bijgehouden door de Centrale Bank. Tachtig procent van de inkomsten gaat rechtstreeks naar de staat en twintig procent is bestemd voor Grassalco", zegt Akiemboto.

Geen verantwoording

Akiemboto vindt overigens dat het Surinaamse ministerie van Financiën en de Centrale Bank geen verantwoording hoeven af te leggen tegenover een Nederlandse krant.

De vooraanstaande financieel-econoom Michael Julien uit Grenada is op dit moment voor een symposium in Suriname. Hij heeft het gewraakte artikel niet gelezen en wil er daarom niet specifiek op ingaan. "Maar in zijn algemeenheid kan ik zeggen dat het Surinaamse financiële beleid ten opzichte van de goudsector moedig en gedegen is, en een voorbeeld kan zijn voor de rest van het Caribisch gebied", aldus Julien tegenover de NOS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl