NOS NieuwsAangepast

Kamer: salarissen bankiers omlaag

De Tweede Kamer vindt dat de salarissen in de financiële sector omlaag moeten. Dat bleek bij het debat over de nationalisatie van SNS Reaal.

Veel partijen zijn verbolgen over de hoge beloningen in de sector, terwijl veel banken staatssteun krijgen. Kamerlid Harbers van de VVD wees erop dat de cao voor bankpersoneel nog steeds "goudgerand" is, terwijl twee grote banken "door de belastingbetaler overeind gehouden moeten worden".

'Bizar salaris'

De nieuwe topman van SNS, Van Olphen, krijgt een salaris van 550.000 euro. PvdA-Kamerlid Nijboer noemde dat "bizar hoog en ongewenst". Andere partijen daagden hem uit om een motie te steunen om die beloning te verlagen tot de balkenendenorm, ongeveer 200.000 euro.

Nijboer wilde dat niet toezeggen. "De contracten zijn al getekend", zei hij. VVD'er Harbers sluit niet uit dat voor banken in overheidshanden de balkenendenorm moet gaan gelden. Hij wil van minister Dijsselbloem van Financiën weten hoe hij de salarissen bij de banken aan banden gaat leggen.

Steun voor nationalisatie

Het besluit om SNS Reaal te nationaliseren, krijgt ruime steun in de Tweede Kamer. Alleen de PVV en de SP zijn het er niet mee eens. Zij vinden dat de banksector SNS zelf had moeten redden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl