NOS NieuwsAangepast

Duitsland in debat over plagiaat

Door Anne-Ruth Schussler in Berlijn

Alle Duitse media spreken erover: moet minister Schavan wel of niet aftreden? De Duitse minister van Onderwijs Annette Schaven (CDU) weigert dat tot heden, hoewel de universiteit van Düsseldorf gisteravond besloot dat ze haar doctorstitel kwijtraakt.

Schavan is de tweede minister in het Merkel-kabinet die in opspraak komt door plagiaat. Twee jaar geleden stapte minister Guttenberg van Defensie op toen bleek dat het merendeel van zijn proefschrift geplagieerd was.

Sindsdien leggen anonieme figuren op internet proefschriften van ministers onder een vergrootglas. Zo is ook voor het proefschrift van Schavan een blog in het leven geroepen.

Grote discussie

Het oordeel van de universiteit van Düsseldorf is echter omstreden. Het proefschrift is in 1980 geschreven en dat speelt volgens sommige media een belangrijke rol. De Berliner Zeitung: "Dat de kwaliteit van het proefschrift wankel is, is duidelijk. Dat dit 30 jaar later bestraft wordt met zulke grote gevolgen voor de carrière van Schavan is echter twijfelachtig. Als het hier om strafrecht zou gaan, zou de zaak allang verjaard zijn".

De Süddeutsche Zeitung vult deze mening aan: "Schavan is een grensgeval, het feit dat het onderzoek ruim negen maanden duurde, bevestigt dit." Volgens journalist Ruben Karschinck van Die Zeit kon de universiteit niets anders dan haar de titel afnemen. Al was het alleen maar om te laten zien dat de universiteit hoge wetenschappelijke eisen stelt en gesjoemel niet tolereert. Maar: "aftreden als minister hoeft niet".

Oppositie

De Stuttgarter Zeitung gaat hier tegenin: "Haar geloofwaardigheid als minister is inmiddels dusdanig geschaad dat ze het ambt beter naast zich neer kan leggen". Ook de oppositie vindt dat Schavan moet opstappen. Wie niet goed citeren kan, is een ministersfunctie niet waardig, luidt het oordeel.

In de Tagesspiegel verklaart Renate Künast, fractievoorzitster van de Groenen: "Ik hoop dat Schavan zichzelf en de wetenschap een langdurige affaire bespaart en aftreedt".

Schavan gaat het besluit van de universiteit van Düsseldorf om haar doctorstitel in te trekken, aanvechten. Hiervoor heeft ze een maand de tijd. Vanmiddag liet de woordvoerder van Merkel weten dat ze nog het volste vertrouwen heeft in Schavan en de rechtszaak wil afwachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl