Op de speciale munt tere ere van de troonswisseling staan zowel het portret van koningin Beatrix als het portret van prins Willem-Alexander.

De twee-euromunt is een 'dubbelkop', net als bij de vorige troonswisselingen. Het ontwerp werd vanmiddag onthuld bij de presentatie in de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht.

Achtergrond

Opvallend is dat het profiel van de prins op de achtergrond staat en het profiel van de koningin op de voorgrond. In 1980, bij de inhuldiging van koningin Beatrix was dat andersom. Toen stond prinses Juliana op de achtergrond.

Verder staat niet de datum van de inhuldiging, maar de datum van de bekendmaking van de troonswisseling op de munt. Er staat 28 januari onder de portretten. Ook wordt Willem-Alexander nog prins genoemd en Beatrix koningin.

Koningin Beatrix staat op de voorgrond omdat de nieuwe munt wordt uitgegeven voorafgaand aan de abdicatie. De munt uit 1980 werd uitgegeven na de abdicatie.

Productie

Van de nieuwe twee-euromunt worden er maximaal 20 miljoen geslagen. Het ontwerp is gemaakt bij de Munt, waar het geldstuk ook geslagen wordt.

Staatssecretaris Weekers zette vanmiddag de geldproductiemachines aan. Vanaf volgende week zijn de munten in omloop.

STER reclame