NOS NieuwsAangepast

Timmermans: EU-lonen omlaag

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken vindt de hoogte van de salarissen van EU-ambtenaren "niet meer van deze tijd". Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer in antwoord op vragen van de PVV.

Als het aan Timmermans ligt zouden de arbeidsvoorwaarden van Europese ambtenaren moeten worden versoberd omdat "de Europese overheid meer en beter zal moeten presteren voor minder geld en met minder mensen".

De minister zou ook graag zien ook dat de expatvergoeding voor ambtenaren die permanent in Brussel wonen en werken op de schop gaat en dat de jaarlijkse salarisaanpassing "ter discussie" wordt gesteld.

Ruime voorzieningen

De salarissen van mensen die werken bij de Europese instellingen zijn gunstig. Ambtenaren hebben goede secundaire voorwaarden en genieten ruime voorzieningen. Zo betalen ze weinig belastingen en ontvangen ze ruime financiële compensaties. Volgens de Duitse krant Die Welt verdienen meer dan 11.000 EU-ambtenaren meer dan de Nederlandse minister-president.

Daarbij komt bij dat het salaris van wat mensen in Brussel verdienen vaak niet in lijn is met wat hun collega's verdienen in de lidstaten zelf.

'Niet uit te leggen'

Terwijl in veel lidstaten de salarissen van ambtenaren worden verlaagd, wordt in Brussel gestaakt als salarissen niet worden verhoogd. Timmermans zegt dat het "niet is uit te leggen dat zelfs in een financiële en economische crisis EU-salarissen stijgen". Ook wil hij opheldering van de Europese Commissie over hoe groot het aantal ambtenaren is in Brussel die meer verdienen van premier Rutte.

De minister wil de Europese instellingen zelf "de ruimte geven om iets te doen aan de riante salarissen en overdreven vergoedingen", maar of hij genoeg steun krijgt om iets aan de situatie te veranderen staat te bezien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl