NOS VoetbalAangepast

Onervaren Oranje kan aan de bak

"Ik ben benieuwd hoe de nieuwe spelers het doen." Robin van Persie zal voornamelijk gedoeld hebben op de debutanten Daley Blind en Ola John, maar zijn uitspraak kan voor bijna het hele Nederlands elftal gelden.

Van Persie heeft 71 interlands achter zijn naam staan. De tien anderen die woensdag met hem het veld opstappen in de oefeninterland tegen Italië komen tezamen tot 42 en het leeuwendeel daarvan - vijftien - wordt ingebracht door Kevin Strootman. Van de anderen heeft er niemand meer dan acht interlands gespeeld.

Daarmee is Van Persie met afstand de meest ervaren speler in de basis van Oranje. Veel van de mannen met wie hij de meeste van zijn interlands speelde werden door bondscoach Louis van Gaal niet opgeroepen vanwege een gebrek aan wedstrijdritme of fitheid.

"En toch heb ik het gevoel dat er een ploeg staat die gaat winnen van een heel sterke tegenstander als Italië", zei Van Gaal over zijn onervaren team. De bondscoach twijfelt niet aan de kwaliteit van zijn spelers, maar vindt het spannend of ze bij het Nederlands elftal hetzelfde niveau halen als bij hun club.

Provocerende pressie

Het strijdplan dat zijn ploeg moet helpen tegen de Italianen is "provocerend pressievoetbal", een term die Van Gaal heeft geïntroduceerd en waar hij dinsdag niet verder op wilde ingaan. "Jullie mogen er zelf een analyse op los laten."

Eerder legde hij echter al eens uit dat het betekent dat de tegenstander ruimte krijgt om op te bouwen, zodat er ook ruimte ontstaat voor Oranje om aan te vallen met snelle en technische spelers. De suggestie dat het lijkt op countervoetbal wees Van Gaal van de hand als een gebrek aan respect.

Balotelli

Bij Italië maken ze zich voorlopig nog niet druk om provocerende pressie en kijkt bondscoach Cesare Prandelli vooral uit naar het optreden van Mario Balotelli.

De spits verruilde in de winterstop Manchester City voor AC Milan, waar hij samen met Stephan el Shaarway een aanvalsduo vormt dat ook in het nationale elftal voor succes moet gaan zorgen.

"Onze taak als bondscoaches is spelers te zoeken die bij elkaar passen en een goede chemie hebben, maar we hebben er maar weinig tijd voor. Dus het is geweldig dat Balotelli en El Shaarawy al samen spelen bij hun club", zei Prandelli.

Ook Balotelli ziet de samenwerking zitten. "Ik ben een vrij genereuze speler, dus het kan goed uitpakken. Hij zou veel kunnen gaan scoren en ik ook."

Het eerste slachtoffer van die dadendrang moet het Nederlands elftal worden. Een goede test voor de achterhoede van Oranje, de linie met veruit de minste interlandervaring in een onervaren selectie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl