NOS NieuwsAangepast

Brand verwoest kerk Ameland

Een grote brand heeft de Sint-Clemenskerk in Nes op Ameland volledig verwoest. De brandweer is er wel in geslaagd de pastorie en een bijgebouw te sparen. Er is niemand gewond geraakt.

Rond kwart over zeven was de brandweer klaar met blussen. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Van de kerk staan alleen nog een paar muren overeind.

Nieuwe pastoor

Volgens burgemeester Albert de Hoop was het vuur vrij snel onder controle, maar brandde het dak zo fel dat de brandweer het alleen maar kon laten uitbranden. De oorzaak is nog niet duidelijk. "We weten alleen dat het vooraan boven in de kerk begonnen is en door de harde wind trok het vrij snel door de kerk heen", zegt De Hoop.

"Het trieste is dat we daar afgelopen zondag nog met zijn allen bijeen waren omdat de bisschop een nieuwe pastoor heeft aangesteld", zegt de burgemeester. "Anderhalve dag later is de kerk uitgebrand, dat is een enorme klap voor de gemeenschap." De katholieke gemeenschap op Ameland telt ongeveer 1200 mensen.

Houten spanten

Een buurtbewoner, een oud-brandweerman, werd rond vijf uur wakker van geknetter en zag de vlammen hoog uit het dak slaan. "Binnen een uur was het dak ingestort, het zijn allemaal houten spanten en schroten, dat brandt enorm natuurlijk." De brandweer heeft het vuur weten tegen te houden bij de scheiding tussen de kerk en de pastorie, vertelt hij.

Volgens de buurman is de pastorie sinds een half jaar bewoond. Daarom ging hij naar binnen om de woning te doorzoeken, maar er was niemand thuis. Wel heeft de pastorie rookschade opgelopen.

"Wat je erg mist is de kerktoren, die zag je meteen als je het dorp binnenkwam en die is nu ook weg", zegt hij.

Rijksmonument

De Sint-Clemenskerk werd gebouwd in 1878 en is een ontwerp van architect Pierre Cuypers, de rijksbouwmeester die bijvoorbeeld ook het Centraal Station in Amsterdam en het Rijksmuseum tekende. Cuypers bouwde in die tijd zeven neogotische kerken in Friesland.

Rond 1958 is de kerk door architect Herman van Wissen uitgebouwd. De kerk is een rijksmonument.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl