Sociale media, blogs en internetfora. Niets is straks nog veilig voor EU-ambtenaren. Om het imago van Europa een beetje op te krikken, heeft het Europees parlement een plan goedgekeurd om internetdiscussies te monitoren en te beïnvloeden. Dat staat in een document dat The Telegraph in handen heeft.

Imago verbeteren

Volgend jaar zijn er weer nieuwe Europese verkiezingen. Maar de EU is nou niet bepaald populair onder veel Europeanen. Om kritiek een weerwoord te bieden, gaan communicatiedeskundigen discussies op bijvoorbeeld Twitter en Facebook vroegtijdig opsporen en beïnvloeden. Door bijvoorbeeld feiten en cijfers te presenteren. Het lijkt erop dat dat anoniem gebeurt, of zoals The Telegraph het noemt, door een 'troll patrol'.

Volgens het document hebben veel Europese burgers minder vertrouwen in de EU gekregen. Dit zou komen door de huidige economische crisis en hoge werkloosheid. "Het idee dat 'Europa het probleem is' moeten we veranderen, we moeten duidelijk maken dat het antwoord op de bestaande uitdagingen 'meer Europa' is, niet 'minder Europa'. "

Kritiek

PVV-europarlementariër Auke Zeilstra noemt het plan op BNR "uitermate schandalig" en vergelijkt het met de DDR. "Het grootste bezwaar is dat dit typisch een kenmerk is van dictatuur, zoals in de voormalige DDR, dat de staat ambtenaren inzet om mensen te bestrijden om hun mening."

Eind deze maand willen ze beginnen met het plan. Dan starten de eerste trainingen voor internetmonitoring.

Overigens is dit niet helemaal nieuw. Meerdere politieke partijen zetten dit de laatste jaren ook al in.

Door: Benjamin

STER reclame