NOS NieuwsAangepast

Roemenië: onze vrouwen net Kate

Door correspondent Joost van Egmond

De Roemenen zijn de clichébeelden over hen in het westen zat. Een populair webportaal is een ludieke internetcampagne begonnen om duidelijk te maken dat niet iedere Roemeen op emigratie naar West-Europa zit te wachten.

Aan het einde van dit jaar lopen de beperkingen af die Roemenen en Bulgaren tegenhouden om elders in de Europese Unie te werken. West-Europa maakt zich nu al zorgen om een invasie. Geen land is zenuwachtiger dan het Verenigd Koninkrijk, dat na de EU-uitbreiding van 2004 een half miljoen Polen zag binnenkomen. Londen overweegt zelfs een negatieve publiciteitscampagne: "Kom vooral niet naar Engeland!"

Hoe bezorgd moeten de Britten zijn? Niet, volgens het Roemeense webportal Gandul. Dat is het westerse navelstaren over de invasie van Oost-Europese hordes zat en begon de ludieke internetcampagne.

Gouden kans

Onder de slogan "Why don't you come over?" (Waarom komen jullie niet hierheen?) probeert de campagne Britten ervan te overtuigen dat Roemenen helemaal niet geïnteresseerd zijn om zich op de eilanden te vestigen. De Britten hebben daarentegen juist een gouden kans om naar Roemenië te komen.

"De helft van onze vrouwen ziet er uit als (prinses) Kate, de andere helft als haar zus", stelt één poster. Een ander steekt de draak met de sneeuwproblemen op Engelse vliegvelden: "Onze luchtverkeersleiders hebben vaker sneeuw gezien; ze waren niet onder de indruk".

De campagne is meteen een succes. Voorspelbaar doken flink wat Britse kranten en televisiestations op het fenomeen, maar ook in Roemenië zelf zijn veel mensen ingenomen met zowel de grap als de onderliggende boodschap. Roemenen willen af van het clichébeeld van sloebers en criminelen die alleen maar liggen te wachten op de kans om het westen binnen te glippen. Met het wachten op volwaardig EU-lidmaatschap kwam de afgelopen jaren ook een steeds grotere assertiviteit.

Couchsurfen

"Bravo voor deze aanzet tot waardigheid", schrijft een enthousiaste supporter. "Deze intelligente humor heeft meer gedaan voor Roemenië in een paar dagen dan die zakken van communistische politici in de afgelopen 10 jaar."

Het nieuwste wapen in de campagne is een aanbod om te komen couchsurfen, het op de bank slapen bij gastgezinnen. Gastvrije Roemenen wordt gevraagd een foto van hun sofa te plaatsen waar een geïnteresseerde Brit op kan komen slapen bij zijn bezoek aan Roemenië. Op Ganduls website staan er al heel wat in de aanbieding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl