NOS NieuwsAangepast

Ontwerper Galliano klaagt Dior aan

De Britse ontwerper John Galliano klaagt het modehuis Dior aan. Hij stelt dat het bedrijf hem niet had mogen ontslaan na een antisemitische tirade.

Galliano werd in 2011 gefilmd in een Frans café tijdens een ruzie met een Joodse vrouw. Hij zei van Hitler te houden, omdat "mensen als jij dan dood zouden zijn". Galliano was overduidelijk onder invloed tijdens de woordenwisseling.

Verslaafd

Toen de beelden op internet werden gezet, ontstond er een rel rond de flamboyante ontwerper. Dior ontsloeg Galliano als artistiek directeur en later werd hij door een Franse rechter veroordeeld tot een boete van 6000 euro.

Vandaag betoogde Galliano's advocaat dat de ontwerper niet ontslagen had mogen worden, omdat Galliano drugs- en alcoholverslaafd was. Omdat dat in Frankrijk als een ziekte wordt gezien, zou een bedrijf werknemers er niet om mogen ontslaan.

Excuses

Vorige maand liet Galliano weten dat hij momenteel enkele weken voor ontwerper Oscar de la Rente werkt, zijn eerste werk in de Franse mode-industrie sinds zijn ontslag. Hij voegde eraan toe dat hij de afgelopen twee jaar aan zijn herstel heeft gewerkt. Ook herhaalde hij dat hij spijt heeft van zijn gedrag en zei dat hij persoonlijk en publiekelijk excuses heeft gemaakt in de zaak.

De rechter oordeelde vandaag dat het hof gemachtigd is om de zaak te beoordelen. De inhoudelijke behandelingen zal niet voor oktober plaatsvinden. Het is daarom nog niet duidelijk wat voor compensatie Galliano eist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl