In de Cambodjaanse hoofdstad Phnom-Penh zijn honderdduizenden mensen op de been voor de crematie van koning Norodom Sihanouk. Hij overleed in oktober op 89-jarige leeftijd. De afgelopen maanden lag zijn lichaam gebalsemd opgebaard om het volk gelegenheid te geven afscheid te nemen.

Processie

Er komen verscheidene hoogwaardigheidsbekleders uit het buitenland, onder wie de Franse premier Ayrault en de Japanse prins Akishino. Namens Nederland is niemand aanwezig, laat de RVD weten.

De uitvaartplechtigheid was vorige week. Het lichaam werd toen in processie door de straten naar het koninklijk paleis gereden. Daar wordt het lichaam vandaag gecremeerd. Het vuur zal worden aangestoken door Sihanouks opvolger, zijn zoon Sihamoni.

Macht

Sihanouk werd in 1941 door de Franse koloniale macht op de troon gezet. Tijdens de Vietnamoorlog, in 1970, werd hij afgezet in een staatsgreep die werd gesteund door de VS. Sihanouk vertrok naar China.

Vijf jaar later haalde de Rode Khmer Sihanouk terug. Onder het schrikbewind van Pol Pot vonden twee miljoen Cambodjanen de dood door marteling en hongersnood. Sihanouk zei over die periode dat hij weinig meekreeg van de Killing Fields.

Sihanouk maakte in 2004 plaats voor zijn zoon, maar bleef een belangrijke rol spelen in de politiek.

STER reclame