NOS NieuwsAangepast

Infrarood checkt drukte in de trein

Drukte in de coupés tijdens de spits. Dan maar met z'n allen in het tussenstuk staan. voor treinreizigers een bekend en irritant probleem. Een proef van de NS moet op dat soort situaties een uitkomst bieden.

Op het traject Zwolle-Roosendaal kunnen reizigers met een NS-Reisplanner Xtra nu kijken in welke coupés de meeste lege plaatsen zijn. Vlak voor aankomst van de trein kun je dan met je smartphone kijken op welk stuk van het perron je moet gaan staan, om in het gedeelte van de trein te komen waar nog plek is.

Infrarood

Het systeem is gebaseerd op infraroodsensoren. Die houden bij hoeveel passagiers een trein binnengaan en verlaten. Die gegevens worden dan weer doorgegeven aan de reisplanner waardoor je kunt zien in welke coupés het rustig of juist druk is.

Behalve checken waar de drukte is, kun je ook zien waar de 1e- en 2e klascoupés en stiltecoupés zich bevinden. Ook wordt er aangegeven of er wifi in de trein is en waar de ingang voor rolstoelen en fietsen is. Op die manier kun je je alvast strategisch gaan positioneren op het perron.

Android en iPhone

In totaal zal de proef drie maanden duren. Kosten: 2 miljoen euro. Nog niet iedereen kan gebruik maken van de nieuwe reisplanner: om mee te doen met de proef moet je een Android-toestel of iPhone hebben en moet je je aanmelden bij de NS.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl