NOS NieuwsAangepast

Strop Imtech 100 mln door fraude

Technisch dienstverlener Imtech zit met een financiële strop van minimaal 100 miljoen euro vanwege vermoedelijke fraude in Polen. Het bedrijf stelt publicatie van de jaarcijfers uit en heeft het lokale management op non-actief gesteld.

Imtech kan als gevolg hiervan afspraken met banken niet nakomen. Het bedrijf zegt over voldoende geld te beschikken om niet in de gevarenzone te komen.

Pretpark

Imtech werkte in Polen onder meer aan de bouw van een groot pretpark, Adventure World Warsaw, ter waarde van 680 miljoen euro. Het was de grootste order ooit voor Imtech. Het bedrijf zou onder meer ICT, beveiliging en energieopwekking voor zijn rekening nemen. Op dit project, en op een opdracht voor de bouw van een energieopwekkende biocentrale, moet het bedrijf nu ten minste 100 miljoen euro afboeken.

Imtech kwam er "recent" achter dat het geen geld ontving voor het werk dat het bedrijf al had uitgevoerd in Polen, zegt topman René van der Bruggen. Vragen hierover aan het lokale management leverde niets op. "Dat heeft ertoe geleid dat we besloten hebben om dit te laten onderzoeken."

Mogelijk gaat het hele pretparkproject uiteindelijk niet door. "Dat zou kunnen, ja. Maar het zou ook kunnen dat de financiering binnen nu en een paar maanden weer rond komt", zegt Van der Bruggen, die in april met pensioen gaat, na tien jaar aan de top van het bedrijf te hebben gestaan.

Fraude

Onduidelijk is of het lokale management van Imtech in Polen heeft gefraudeerd, of dat de opdrachtgevers fraude hebben gepleegd.

Initiatiefnemer van het pretpark is de Nederlander Peter Jan Mulder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl