NOS NieuwsAangepast

Maker Etch A Sketch overleden

In Parijs is de bedenker van Etch A Sketch overleden, André Cassagnes. Cassagnes stierf vorige maand, maar spellenfabrikant The Ohio Art Company heeft het nu pas bekendgemaakt.

Het speelgoed Etch A Sketch bestaat uit een scherm met twee knoppen die een ingebouwde tekenpen van aluminiumpoeder bedienen. Het was vooral populair in de vorige eeuw, maar is nooit helemaal van het toneel verdwenen. Niet alleen kinderen vinden het speelgoed leuk, ook volwassenen gebruiken het regelmatig.

Elektricien Cassagnes bedacht het speelgoed in 1951. Tijdens een speelgoedbeurs in het Duitse Neurenberg in1959 werd het voor het eerst geïntroduceerd. Toen heette het nog L'Ecran Magique (het Magische Scherm).

150 miljoen

De wereldwijde doorbraak kwam in Amerika. Henry Winzeler van The Ohio Art Company raakte gefascineerd door het tekenspel van Gassagnes.

Winzeler bracht het in 1960 op de Amerikaanse markt. Het viel meteen in de smaak. Het bedrijf verkocht tot nu toe meer dan 150 miljoen exemplaren.

Door het verschijnen van de speeldgoedschermen in de animatiefilms Toy Story en Toy story 2, werd Etch A Sketch midden jaren 90 opnieuw populair onder kinderen.

Romney

Vorig jaar speelde Etch A Sketch ook een rol tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Een adviseur van de Republikeinse kandidaat Mitt Romney gebruikte het speelgoed als metafoor voor zijn campagnestrategie: "Het is een beetje als Etch A Sketch: je schudt het heen en weer en we beginnen opnieuw".

In 2003 werd het door de Amerikaanse Toy Industry Association een van de honderd meest memorabele en creatiefste speeltjes van de 20ste eeuw genoemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl