NOS NieuwsAangepast

Telefoon jatten van een nerd? Slecht plan!

Je moet geen mobieltje stelen van een computernerd. Zeker niet als die nerd zijn mobieltje op afstand kan bedienen. Het lukte Richard Kay (30) namelijk om zijn gestolen mobieltje een foto te laten maken van de nieuwe eigenaar. En die ging viral.

Kay plaatste de foto op een internetforum. Het topic werd een hit: meer dan 250.000 mensen volgden het speurwerk van Kay en hielpen hem om aan de naam en het adres van de nieuwe eigenaar te komen.

De telefoon werd gestolen tijdens een inbraak in het huis van Kay's vriendin.

Op afstand besturen

Via de beveiligingsapp Cerberus kon Kay met zijn computer zijn mobieltje opdrachten geven. Met die app kan je je telefoon foto's laten maken en de GPS aanzetten, maar ook de sms-geschiedenis opvragen of geluid opnemen. De geluidsbestanden, sms'jes en foto's worden dan naar je computer gestuurd. Na 20 uur online speuren had Kay de volledige naam en het adres van de nieuwe eigenaar.

Kay belde de politie. Agenten gingen een kijkje nemen bij het huis en vonden de telefoon. De nieuwe eigenaar zei dat hij de smartphone voor 75 pond had gekocht van een man op straat. Hij heeft alleen een waarschuwing gekregen voor 'in het bezit zijn van gestolen goederen', omdat er geen bewijs was dat hij betrokken was bij de inbraak.

Door: Luuk

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl