NOS SportAangepast

Schouten wint barre 'Alternatieve'

Simon Schouten heeft op de Weissensee de Alternatieve Elfstedentocht op zijn naam geschreven. De 22-jarige Andijker soleerde in barre weersomstandigheden naar een imponerende zege.

Schouten ontsnapte in de laatste ronde van 12,5 kilometer uit een kopgroep van vijf en hield ploegmaat Frank Vreugdenhil ruim een minuut achter zich. Jouke Hoogeveen kwam als derde over de finish.

Door de hevige sneeuwval waren gaten en scheuren in het ijs niet zichtbaar. Dat leidde tot ontelbare valpartijen en veel opgaves. Slechts achttien van de gestarte honderd schaatsers haalden de finish; bij de dames wisten zeventien van de zestig deelnemers de barre tocht te volbrengen.

Last beste vrouw

Erna Last-Kijk in de Vegte won bij de vrouwen. De 26- jarige schaatsster uit Genemuiden had op de streep vijf seconden voorsprong op Elma de Vries.

De Vries zakte na de meet totaal kapot in elkaar en ook Mariska Huisman kwam uitgeput over de finish. De Nederlands kampioene werd derde op bijna twee minuten.

Last, maandag ook al winnares van de eerste GP-wedstrijd op de Weissensee, oogde als enige nog fris. "Ik heb van zo'n afscheid gedroomd", straalde ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl