In Amsterdam houden ongeveer 100 medewerkers en een aantal sympathisanten het verpleeghuis het Sarphatihuis bezet. Ze willen een gesprek met de directie van zorginstelling Amsta.

Hoelang de actie gaat duren, is onduidelijk.

Uitleg

De medewerkers willen uitleg over een bedrag van 3,5 miljoen euro dat Amsta ieder jaar krijgt van de overheid. Volgens het personeel is dat geld bedoeld om extra handen aan het bed te krijgen, maar zien ze dat niet terug.

Volgens de vakbond Abvakabo FNV, die de actie steunt, wordt het geld nu ingezet voor het ontwikkelen van beleid, extra coördinatoren en roosterplanners.

Direct praten

Amstra zegt dat het geld is besteed volgens de richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid. De raad van bestuur betreurt de bezetting en heeft de medewerkers gevraagd om weg te gaan.

Amsta zegt graag direct met het personeel te praten tijdens werkoverleggen. Abvakabo FNV heeft volgens de raad van bestuur vier keer een afspraak voor een gesprek geweigerd. De vakbond zou een verkeerd beeld hebben van de situatie.

Werk gaat door

De medewerkers die in het Sarphatihuis aanwezig zijn, houden het verpleeghuis gewoon draaiende. Iedereen mag er in en uit behalve de directie van Amsta. Volgens de vakbond weigert de directie naar het verpleeghuis te komen en het gesprek aan te gaan.

Medewerkers van Amsta hebben eerder verschillende werkonderbrekingen gehouden om de directie te dwingen met hen in gesprek te gaan.

STER reclame