NOS NieuwsAangepast

OM eist 1,5 jaar cel tegen bejaarde

In Breda heeft het Openbaar Ministerie twee jaar cel geëist waarvan een half jaar voorwaardelijk tegen een 78-jarige man. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij het brein was achter een gijzeling in Tilburg in mei 2010.

Zijn advocaat heeft tijdens de behandeling van de zaak gezegd dat de verdachte sowieso niet de cel in kan, omdat hij dag en nacht zorg nodig heeft. De bejaarde verdachte heeft volgens advocaat Klappe onder meer een hersenbloeding gehad. Zijn arm is geamputeerd vanwege kanker en hij heeft suikerziekte.

In de gijzelingszaak staat een hele familie van zeven personen terecht, afkomstig uit Afghanistan. Vier hoorden gisteren al twee jaar cel tegen zich eisen waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Uit verdriet

De gijzeling had te maken met de scheiding van een zoon en schoondochter. De bejaarde verdachte wilde dat de scheiding van zijn zoon niet doorging, omdat de eer van de familie erdoor zou worden geschonden. De schoondochter besloot uiteindelijk toch met de kinderen naar Canada te verhuizen, waar haar vader ook al was.

Toen de vader in 2010 even terugkeerde naar Tilburg, besloten de verdachten naar hem toe te gaan in een poging contact te krijgen met de kinderen. Dat liep uit op de gijzeling.

Na de aanhouding van de familie pleegde de ex-echtgenoot in zijn cel uit verdriet zelfmoord. Vier andere familieleden probeerden zich ook van het leven te beroven, maar die pogingen mislukten.

Volgens een van hen waren ze tot hun daad gekomen "uit verdriet over de scheiding, de onterechte aanhouding en het feit dat we na de zelfmoord geen afscheid mochten nemen van onze broer".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl