NOS NieuwsAangepast

Ramp '53: steeds waakzaam blijven

In Ouwerkerk is bij het Watersnoodmuseum de Nationale Herdenking aan de gang van de Watersnoodramp van 1953. Er zijn kransen gelegd en er is een minuut stilte gehouden.

Precies 60 jaar geleden verdronken 1835 mensen en veel dieren door die ramp. 100.000 mensen verloren hun huis en bezittingen. Hoewel Zeeland in principe veilig is tegen overstromingen, is het nodig waakzaam te blijven, zei burgemeester Gerard Rabelink van Schouwen-Duiveland. Dijkversterking blijft nodig, zei hij.

Deltaplan

Het Deltaplan, dat Nederland moet beschermen tegen het wassende water, is uitgevoerd, maar nog steeds wordt er gewerkt aan dijkversterking. Er zijn miljoenen gereserveerd, zodat over twee jaar meer dan 300 kilometer dijk is versterkt, zei Rabelink.

De herdenking van de provincie Zeeland, de gemeente Schouwen-Duiveland en het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk duurt tot 11.30 uur. Ook zijn er herdenkingen in onder meer Stavenisse, Kruiningen, Kruisdorp, Oosterland, Wolphaartsdijk en Sint Philipsland.

De Rotaryclubs van Zeeland en Goeree-Overflakkee geven vandaag een cheque van 15.000 euro aan het Watersnoodmuseum. Het geld is bedoeld voor aanpassingen aan een filmproject.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl